Javna razsvetljava je pomemben kamenček v mozaiku mestnega utripa

Javna razsvetljava se v sodobnem času zanaša predvsem na uporabo napredne tehnologije. Ta javna razsvetljava vključuje LED komponente, ki zagotavljajo občutne prihranke pri porabi električne energije, v primerjavi s klasičnimi lučmi tudi do 50%. Prehod na inovativne načine osvetljevanja pripomore tudi k zmanjšanju škodljivih vplivov na okolje, saj se vse bolj zavedamo pomena trajnostnega razvoja.

Ogromno prednost je prineslo uvajanje inteligentnih sistemov krmiljenja, ki so sposobni avtomatsko prilagajati način in jakost luči glede na potrebe. Pametna ulična LED razsvetljava tako še dodatno prispeva k varčevanju z energijo ter prispeva velik delež k izboljšanju varnosti na javnih površinah.

Vsaka novo postavljena solarna ulična svetilka predstavlja pomemben korak naprej v urbanem razvoju, saj združuje energetsko učinkovitost, estetsko vrednost in funkcionalnost. S razvojem sodobnih tehnologij in inovativnih pristopov se je javna razsvetljava sposobna prilagoditi potrebam sodobne družbe, kar prispeva k živahnejšemu in kvalitetnejšemu življenju v mestih.


javna razsvetljava


Kako deluje moderna solarna ulična svetilka?

Sodobna ulična LED razsvetljava deluje na principu pretvorbe sončne energije v električno, kar ji zagotavlja manjšo odvisnost od klasičnega električnega omrežja. Luči so običajno opremljene z monokristalnim solarnim panelom, ki zajema sončno svetlobo ter jo pretvori v električno energijo. Proizvodnja je najbolj učinkovita pri neposredni izpostavljenosti, zato mora biti panel pravilno usmerjen, pri tem pa poti žarkov ne smejo zastirati visoke stavbe, drevesa ali druge ovire.

Ustvarjena energija se shrani v LiFePO4 baterijo, ki je znana po svoji dolgi življenjski dobi in stabilnosti. Visokokakovostna baterija zagotavlja, da lahko solarna ulična svetilka brezhibno deluje tudi v nočnem času ali v slabih vremenskih pogojih. Shranjena energija lahko napaja luči tudi do 5 dni brez sonca. Pri tem velja omeniti, da LED tehnologija porabi manj energije od klasičnih načinov, pri tem pa zagotavlja dovolj močno svetlobo za varne pogoje na javnih površinah.

Za dodatno varčevanje z energijo je poskrbljeno tudi z inteligentnimi senzorji gibanja ter zaznavanja teme, ki zagotavljajo avtomatski vklop ali izklop glede na gostoto prometa oziroma časovno obdobje. Sodobna ulična LED razsvetljava je zasnovana iz trpežnih in učinkovitih materialov, ki ji omogočajo dolgo življenjsko dobo in zanesljivost delovanja. Uporaba kovine, fotovoltaičnih celic ter LED tehnologije hkrati prispeva k bolj trajnostnemu in okolju prijaznemu urbanemu razvoju.


solarna ulična svetilka

Kje vse je javna razsvetljava nujno potrebna?

Ulična LED razsvetljava je nepogrešljiva v vseh urbanih in ruralnih okoljih, kjer je potrebno poskrbeti za varnost, udobje in funkcionalnost. Ključna področja so zagotovo glavne in stranske ulice, trgi, parki, mestna središča, sprehajalne poti, pokopališča, parkirišča, okolica zdravstvenih, izobraževalnih, kulturnih in športnih ustanov, turističnih in zgodovinskih lokacij ter industrijskih območij.

Vsaka strateško nameščena solarna ulična svetilka lahko pomaga izboljšati prometno varnost ter zmanjšati stopnjo kriminalnih dejanj ali deviantnih pojavov. Prebivalci, obiskovalci ali zaposleni se na ta način počutijo bolj varno in prijetno, javna razsvetljava pa pozitivno vpliva na estetsko dojemanje okolja ter spodbuja gibanje na prostem tudi v manj ugodnih časovnih ali vremenskih okoliščinah.

Osvetlitev zgodovinskih ali kulturnih znamenitosti, parkov ter ulic poudari arhitekturne značilnosti in naravne lepote, kar povečuje privlačnost krajev za obiskovalce. Hkrati omogoča lažji dostop do turističnih atrakcij, kakovostna javna razsvetljava pa je pomembna tudi pri organizaciji različnih dogodkov, kot so festivali, tržnice ali glasbeno-kulturne prireditve, ki privabljajo ljudi iz drugih krajev ter s tem bogatijo kulturno izmenjavo.


Zakaj ni vseeno, kakšna je ulična LED razsvetljava?

Vsaka posamezna solarna ulična svetilka mora biti usklajena z zakonodajo, prometnimi razmerami, pa tudi z estetskimi zahtevami in ekološkimi standardi, saj le tako zagotavlja varnost, učinkovitost ter ustvarja prijetno okolje za vse uporabnike. Luči morajo zadostiti tudi lokalnim predpisom in standardom ter ne smejo presegati dovoljenih mej svetlobnega onesnaževanja.

Luči in pripadajoča oprema morajo biti izdelani iz trajnih in odpornih elementov, ki prenesejo tudi ekstremne vremenske vplive. Pogosto se uporabljajo materiali, kot so aluminij, jeklo in kaljeno steklo, ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo in minimalno vzdrževanje.

Tudi izbira oblike in vrste luči je zelo pomembna. Če je uporaba LED komponent priporočljiva zaradi njihove energetske učinkovitosti in dolge življenjske dobe, pa morajo biti oblika, barva in dizajn usklajeni z arhitekturo ter značajem okolice. To pomeni, da lahko mestne luči prevzamejo različne oblike, od klasičnih, retro, modernih in minimalističnih, kar prispeva k vizualni identiteti določne mestne četrti, ulice, trga ali druge javne površine.


ulična LED razsvetljava

Ali je lahko javna razsvetljava tudi vizualno usklajena z ostalo urbano opremo?

Seveda. Vrhunska podjetja, ki je ukvarjajo z izdelavo kandelabrov in zunanjih luči, ponujajo kompleksne rešitve pri urejanju urbanih središč, mostov, nakupovalnih središč, turističnih in hotelskih naselij, pokopališč ter drugih površin, z enovitim ali prilagojenim izgledom, obliko, barvo, oziroma drugimi zahtevami ali potrebami naročnika.

Med vodilnimi podjetji pri izdelavi kandelabrov, svetilk in urbane opreme izstopa podjetje Atriva, ki je s svojimi izdelki opremilo že številna mesta po celotni Sloveniji. Njihove udobne vrtne klopi nudijo sproščen prostor, kjer se sprehajalci in obiskovalci odpočijejo ali pokramljajo z mimoidočimi ter znanci. V njihovi bližini se običajno nahajajo robustni koši za smeti, izdelani iz kovine, inoxa, kortena, jekla ali lesa, vključno s pokrovom ali pepelnikom.

Stojala za kolesa in polnilnice električnih koles so nepogrešljiva oprema urbanih okolišev, prav tako kot tudi pitniki za vodo, zunanja korita, informacijske table ali talne taktilne oznake, ki predstavljajo inovativno rešitev za izboljšanje dostopnosti slepih in slabovidnih. Skratka, podjetje Atriva je pravi partner pri celoviti ureditvi urbanega okolja.