Pametna razsvetljava združuje tehnologijo osvetlitve in digitalno avtomatizacijo

Pametna razsvetljava je del širšega koncepta pametnega doma. Glede na potrebe uporabnikov, le-ta omogoča optimizacijo in prilagajanje svetlobnih virov. Prilagoditi jo je mogoče glede na čas dneva in okoljske pogoje, kar močno vpliva na energetsko učinkovitost objekta in varovanje narave. Sodobni sistemi pametne razsvetljave poleg prilagajanja na čas, uravnavajo tudi intenzivnost in barvo svetlobe, omogočajo nastavljanje časovnikov, vklapljanje in izklapljanje na daljavo ter integracijo z drugimi povezanimi napravami in storitvami, ki so v sistem vključene. Zaradi njihove multifunkcionalnosti, jih zasledimo tako v zasebnih domovanjih, kot v poslovnih zgradbah, industrijskih objektih in mnogih drugih mestih.

Pametna razsvetljava ima možnost nadgradnje in je zelo fleksibilna. Sestavljena je iz mreže medsebojno povezanih naprav, kamor sodijo žarnice, pametna stikala za luči, senzorji svetlobe in gibanja, nadzorne plošče in centralni krmilni sistemi. Da sistem deluje, je potrebno vse naštete elemente povezati v eno omrežje, da lahko med seboj komunicirajo, povezane pa so tudi z drugimi napravami.

Projektiranje razsvetljave mora biti zasnovano na način, da podpira povezave preko brezžičnih tehnologij (Bluetooth, Wi-Fi…), ki omogočajo razširitve in lažje namestitve sistemov. Posledično ni potrebno napeljevati dodatnih kablov po objektu, kar pomeni prihranek tako pri delu, kot pri stroških.

Pametna razsvetljava

Pametna razsvetljava zahteva izvedbo strokovnjakov

Za vsako storitev morajo biti izvajalci ustrezno usposobljeni, tako je tudi pri izvedbi in samem projektiranju razsvetljave. Le-ti morajo imeti znanje s področja klasičnih električnih napeljav in sodobnih komunikacijskih tehnologij. Spoznati se morajo na različne izvedbe sistemov, na njihovo delovanje znotraj omrežij in na integracijo v že obstoječe infrastrukture.

PAMETNA STIKALA ZA LUČI

Izvajalci potrebujejo certifikat, ki ga pridobijo na področju teoretičnega in praktičnega znanja. Vedeti morajo vse o pravilni montaži, konfiguraciji in na koncu tudi podrobnosti o vzdrževanju sistemov. Ker so vse naprave povezane z omrežjem, se morajo izvajalci del zavedati tudi vse bolj preteče grožnje: kibernetske varnosti.

Pametna razsvetljava se lahko integrira v mnoge sisteme: termostati komunicirajo z lučmi in prilagajajo osvetlitev, senzorji varnostnih sistemov vklapljajo svetila, ko zaznajo gibanje okoli objekta, ali gibanje v določenem prostoru. Nekateri senzorji notranjo osvetlitev prilagajajo glede na svetlobo zunaj zgradb, mogoče jo je povezati celo z zabavnimi sistemi, da svetlobo prilagajajo ritmu glasbe ali stopnjevanju napetosti v filmu na televiziji. Vse našteto ustvarja izjemno poglobljeno izkušnjo uporabnikov in popolno koriščenje vsega, kar takšni sistemi nudijo.

Pametna stikala za luči

Pametna stikala za luči – inteligentna, učinkovita in udobna

Pametna stikala za luči omogočajo upravljanje svetlobnih virov, na uporabniku, zelo udoben in popolnoma avtomatiziran način – na daljavo, s pomočjo glasovnih ukazov in aplikacij na računalnikih, oziroma pametnih telefonih. Če želite udobno upravljanje osvetlitve, ki vam omogoča tudi časovne nastavitve, prilagajanje moči in povezanost z drugimi napravami, je morda takšna izbira, prava za vas.

Pametna stikala za luči so največkrat povezana z osrednjim sistemom, ki vse naprave povezuje v eno omrežje – tudi z nadzornim in varnostnim, kar povečuje varnost domovanja ali poslovnega prostora. Le-ta so zasnovana tako, da so skladna z najrazličnejšimi svetlobnimi viri (LED in drugimi žarnicami, drugimi tehnologijami…) in jih je brez težav mogoče vgraditi v obstoječi sistem osvetlitve. Njihova ključna prednost je prilagodljivost, ki naročnikom olajša postopen prehod na nove tehnologije. Če ste na poti do inteligentnega doma, lahko začnete z majhnimi koraki in zamenjajte tradicionalna, s pametnimi stikali za luči.

Projektiranje razsvetljave

Projektiranje razsvetljave prepustite nam

Projektiranje razsvetljave je bolje kot domačim mojstrom, prepustiti strokovnjakom, ki bodo za svoje delo tudi jamčili. V podjetju Elektro Pečaver d. o. o., že več kot 30 let izvajamo visokokakovostne storitve na področju splošnih in pametnih inštalacij, telekomunikacij in elektro inštalacij. Vsakega projekta se lotimo individualno, najprej z idejno zasnovo, ki mu sledijo načrtovanje, izvedba del, usklajevanje in popravki načrtov, na koncu projekt zaključimo ter podrobno razložimo naročniku vse kar mora vedeti.

Če imate vprašanja za omenjena področja nas pokličete, ali nam pošljite povpraševanje. Z veseljem in v najkrajšem času, vam bomo odgovorili in vam razložili vse kar vas zanima.

Pametna razsvetljava

vir: https://www.elektro-pecaver.si/