Litoželezna posoda – kakovostna in vsestranska

Litoželezna posoda je med drugim znana tudi kot »večna posoda«: ta naziv si je prislužila zaradi svoje kakovosti, trpežnosti in vsesplošne neuničljivosti. Če je še do nedavnega litoželezna posoda veljala za precej neobičajen kuhinjski element, kuhinjska oprema, npr. litoželezna ponev in litoželezni lonec, počasi prihajata nazaj.

Za to obstaja več razlogov, eden izmed najpomembnejših pa je prav vsestranskost, ki jo nudi litoželezna posoda. Njena posebnost je v tem, da lahko pripravljamo vsakovrstno hrano, brez skrbi, da bi se ta prijela posode. Slednje zlasti velja za litoželezno ponev, ki omogoča pripravo mesa ter zelenjave, ki se med peko ne prijema površine.

Litoželezna posoda

Litoželezna ponev za pripravo mesa in zelenjave

Od nekdaj velja, da je prav litoželezna posoda najkvalitetnejša med vsemi kuhinjskimi posodami. Pri tem pa ne govorimo zgolj o kakovosti samega materiala, iz katerega je izdelana, temveč tudi o kvalitetnem in zdravem načinu priprave jedi.

V zadnjem času, ko prihaja do porasta v uživanju hitro prirpavljene in nezdrave hrane, se je še posebej pomembno prehranjevati z živili, ki so obdelana na primeren način. Slednje nam zagotavlja litoželezna posoda: litoželezna ponev je oblikovana posebej za pripravo mesa in zelenjave, litoželezni lonec pa za pripravo tekočih jedi (kakršne so na primer juhe, obare itd.). Omogoča naraven način obdelave hrane in počasno pripravo jedi.

Litoželezna ponev za pripravo mesaLitoželezna ponev

Litoželezni lonec za zdrav način pripravljanja hrane

Najbrž ne obstaja bolj kulten kuhinjski element, kot je prav litoželezni lonec. Najti bi ga morali v skorajda vsaki kuhinji, saj ni le sinonim za trpežnost in kakovost, temveč tudi za počasen način priprave okusnih jedi. V spletni trgovini Galini je litoželezen lonec na voljo v različnih velikostih in barvah, njegova posebnost pa je kakovostna izdelava iz litoželeza, ki ne vsebuje dodanih kemikalij. Poleg lonca Galini nudi tudi ostalo litoželezno posodo: litoželezno ponev, pekače, pokrovke in druge elemente, ki bi morali biti obvezna oprema vsakega kuhinjskega mojstra.

Litoželezni lonec - vokLitoželezni lonec - vok

Litoželezna posoda in njene lastnosti

Litoželezna posoda (lonci, ponve, pokrovke idr.) se odlikuje po svojih vrhunskih lastnostih: tovrstna posoda je med drugim še posebej priljubljena zato, ker ne izloča škodljivih snovi. Litoželezo prav tako ne vsebuje dodanih kemikalij, kar je pri kuhanju izrednega pomena. Litoželezno ponev in lonec lahko operemo v pomivalnem stroju ali pa ročno.

Gre za nadvse trajnostno in trajno posodo, ki med kuhanjem preprečuje pregrevanje, kompatibilna pa je tako s kuhalnikom na plin, kot tudi s keramično in indukcijsko kuhalno ploščo. Tovrstna posoda ne pušča ostankov snovi v jedeh, ki jih pripravljamo.