Kava v zrnju vas z omamno aromo prebudi tudi iz najglobljega spanca
Kava v zrnju je tista najbolj pristna vrsta kave, pri kateri točno vemo, kaj bomo okušali v jutranji skodelici. Poleg tega, da pražena kavna zrna dišijo naravnost omamno, pa lahko za takšno vrsto kave najlažje ocenimo, od kod prihaja. Sploh veste, kje in kako najboljša kava v zrnju uspeva? Pri nakupu kave v zrnu je njen izvor zelo pomemben, zato je dobro, da o njeni pridelavi veste vsaj osnovne značilnosti.
Izvor najboljše kave v zrnju
Kavna zrna rastejo na grmu imenovanem kavovec, le-tega pa najdemo približno 23° severno in 25° južno od ekvatorja. Pridelava kave v zrnju ni tako enostavna kot se zdi na prvi pogled, saj za uspešno rast potrebuje zelo specifične pogoje. Najbolje uspeva med 1000 in 2800 metri nad morsko gladino na vulkanski prsti v senci dreves. Takšnih krajev na našem prekrasnem planetu ni na pretek, zato je kakovostno kavo v zrnju potrebno zares ceniti.
Zato, če želite nekomu podariti tisto najboljšo kavo v zrnu ali pa si jo privoščiti kar sami, vam svetujemo nakup samostojne kave v zrnju. V njej so zbrana najboljša kavna zrna, ki prihajajo iz ene države ali regije. Zaradi močne arome in prefinjenega okusa vas bo tovrstna kava v zrnu popeljala direktno na drugo stran sveta.
Najpogostejša vrsta kave je sicer mešanica kavnih zrn, ki niso vezana na njihove geografske razmere. Tudi takšna kava je naravnost božanska, saj so v njej zmešana najboljša kavna zrna različnega izvora. Okus je tako bolj uravnotežen in konstanten.
Pražena kavna zrna
Ste vedeli, da obstajajo kar 4 intenzitete praženja kavnih zrn? Sam postopek sicer ni zapleten, a vseeno potrebujemo za perfektno pražena kavna zrna ogromno izkušenj. Čeprav se nam, ki kavo pijemo le iz užitka, zdi, da vsa kava v zrnu izgleda enako, pa je to daleč od resnice. Tisti, ki se s praženjem kavnih zrn profesionalno ukvarja, dobro ve, do katere mere spražiti kavo v zrnju, da nam bo v ustih zaigrala kavna poezija. Poznamo 4 stopnje praženja:
- Svetlo in občutljivo praženje
- Srednje praženje
- Srednje in polno praženje
- Temno praženje
Kavna zrna določene stopnje se po okusu in aromi med seboj zelo razlikujejo. Prav to pa je čar izbiranja kave v zrnju, saj lahko enostavno izberemo najboljša kavna zrna za vsakega posameznika posebej. Obožujete sadni priokus? Potem vam svetujemo nakup svetlo praženih kavnih zrn. Če pa ste eni izmed tistih, ki poleg kave obožujete tudi čokolado, vas bo sigurno navdušila srednje in polno pražena kava v zrnu. Tako se najde popolna stopnja praženja za vse. Celo za tiste, ki prisegate na močen in grenak okus, ki vas zjutraj dobesedno vrže iz postelje. Najboljša kavna zrna za vas so definitivno tista, ki so pražena najdlje in so že skoraj črne barve.
Priprava kave v zrnju
Nekateri prisegajo na turško kavo, spet drugi na espresso, tretjim pa je najboljša tista pripravljena v kafetieri. Katera je torej najboljša? Kava v zrnju se na različnih delih sveta pripravlja na različne načine, zato je definirati, katera vrsta kave je najboljša, praktično nemogoče. Veliko je sicer odvisno od vrste kave v zrnju, a je vseeno zelo pomembna tudi sama priprava. Okus se bo namreč med različnimi pripravami popolnoma razlikoval, tudi če uporabimo enaka kavna zrna. Pa si poglejmo, kateri načini priprave so pri nas najbolj pogosti.
Turška kava
Le kdo ne pozna tiste prave turške kave? To najmočnejšo vrsto kave pripravljamo v praktično vseh gospodinjstvih v Sloveniji. Z močnim okusom in aromo privabi iz postelje še največjega zaspanca.
Za pripravo turške kave je pomembno, da kavo v zrnju dobro zmeljemo, kar pomeni, da mlin nastavimo na ekstra fino mletje. Najboljša kavna zrna bomo tako spremenili v prah, ki bo končnemu napitku dal božanski okus.
Espresso
To italijansko vrsto kave lahko pripravimo na dva načina. Prvi je, da pražena kavna zrna najprej fino zmeljemo in postopek nadaljujemo z espresso makerjem, drugi pa je, da kavo v zrnu za avtomate enostavno stresemo v kavomat na zrna. Slednji je za uporabo zelo enostaven, espresso pa naravnost sanjski. Kavomat na zrna je nepogrešljiv pripomoček tako doma kot v službi, zato vam nakup skupaj s kavo v zrnu za avtomate toplo priporočamo.
Kafetiera
Kava iz kafetiere je kofeinsko manj močna od turške kave, a je še vedno zelo aromatična. Ze pripravo lahko izberemo že zmleto kavo Moka ali pa kavo v zrnju. Pomembno je le, da so kavna zrna fino zmleta.
Filter kava
Si želite pripraviti kavo v zrnu, ki bo blagega okusa, obenem pa ne bo vsebovala veliko kofeina? Potem vas bo filter kava sigurno navdušila. Pri mletju najboljših kavnih zrn izberite srednjo grobost mletja, saj bodo tako sigurno ostali v papirnatem filtru.
French press
Nekateri pravijo, da je najboljša kava v zrnju tista, ki jo lahko pripravimo na najbolj počasen način. Pri postopku french press namreč pražena kavna zrna namakamo v hladni vodi več kot 12 h, saj le prevzame dovolj arome in okusa.