Povezujemo kratke prehrambene verige.
Cvetlični med za vsakodnevno uporabo v kuhinji
Cvetlični med se v kuhinji uporablja skoraj vsakodnevno- zjutraj ga jemo namazanega z maslom na kruhu, ob kavi si privoščimo domače medenjake, zvečer pa si sladkamo čaj. Cvetlični med in ostale vrste so povezane s slovensko identiteto, saj je Slovenija dežela navdušenih čebelarjev.
To dokazuje tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, projekt, kjer v osnovnih in srednjih šolah otroci za malico dobijo jedi, ki se jih tradicionalno je za zajtrk. Ta zajema kruh z maslom in medom, kozarec mleka in jabolko- pomembno pa je, da je vsak izdelek pridelan lokalno. Tudi vi se odločite za nakup lokalnega smrekovega medu na mobilni aplikaciji Optifarm in podprite lokalne čebelarje.
Lipov med in ostale vrste imajo svojo zgodovino pridelave
Človek že skoraj od začetka svojega obstoja nabira cvetlični med- prvi slikovni zapisi segajo 8.000 let v preteklost. V bližini Valencije v Španiji so namreč v jami našli poslikavo, ki prikazuje nabiranje te goste rjave tekočine. Arheologi pa so odkrili tudi amfore s to rjavo tekočino v današnji Gruziji, kjer je bil le-ta dodatek v grobnih posodah približno 5.000 let nazaj. V starem Egiptu je imel pomembno vlogo pri mumificiranju trupel, v Indiji pa se ga je uporabljalo kot zdravilo.
Danes se zavedamo, kako pomemben je cvetlični med in ostale vrste za človeški obstoj. Če izumrejo čebele, izumrejo glavni opraševalci, kmalu za njimi pa ljudje. A prihodnost ni tako temačna, saj se zanimanje za čebelarstvo in smrekov med ter ostale vrste povečuje.
Cvetlični med ima zdravilne lastnosti
Cvetličnemu medu, kostanjevemu in ostalim vrsta pripisujemo skoraj magične učinke na zdravje ljudi. Vendar pa resnica ni daleč od tega, saj je to vsestranska sestavina, ki vpliva na mnoge vidike našega zdravja. Že sam po sebi je poln sladkorjev, torej se ga lahko uporablja kot prehransko dopolnilo pri slabokrvnosti, nosečnosti, podhranjenosti in pri hudih fizičnih obremenitvah ter zmanjšani odpornosti imunskega sistema. Pomaga pri nespečnosti, umirja prebavo, deluje kot antioksidant in pomaga pri raznih pljučnih boleznih.
Protimikrobno učinkuje proti bakterijam in glivicam, uporabljamo pa ga tudi pri poškodbah in opeklinah na koži za hitrejše celjenje ran. V zadnjih letih se ga pogosto uporablja tudi v kozmetiki, saj pomirja kožo in jo obnavlja. Med je resnično čudežno hranilo, ki je hkrati tudi preventivno zdravilo za vse vrste bolezni.
To pa vsekakor ne nadomešča obiska zdravnika in jemanja zdravil. Ta je lahko celo škodljiv za določene skupine, npr. dojenčke do enega leta. Ker lipov med (ali katerikoli drug) zauživamo kot »surovega«, torej termično neobdelanega, se lahko v njem nahaja škodljiva bakterija. Novorojenčki in dojenčki do 1. leta starosti še nimajo razvitega prebavnega traku, ki bi se branil proti tej bakteriji, temveč ta deluje v telesu kot toksin. Otrokom do 1. leta starosti ga torej nikoli ne dajte- tudi samo kot sladkanje čaja ne!
Razlike med kostanjevim, lipovim medom in ostalimi
Ob nakupovanjem ste gotovo opazili, da obstaja ogromno različnih vrst, ki se med seboj razlikujejo po gostoti, barvi, vonju ipd. V resnici poznamo toliko različnih vrst, kot je različnih rastlin, vendar pa jih delimo na glavne skupine. Kostanjev med je najtemnejši in najgostejši. Prepoznali ga boste po nekoliko bolj grenki aromi, ki večini ljudi popolnoma ustreza. Prav ta se najpogosteje uporablja za pripravo medenjakov.
Druga najpogostejša in najbolj uporabljena vrsta je cvetlični med. Je eden izmed najsvetlejših (svetlejši je še akacijev) in je veliko bolj tekoč kot kostanjev. Kot ime pove, je stočen po paši na travniku, kjer čebele nabirajo cvetni prah cvetlic. Je zelo sladek in nežen, zaradi česar je priljubljen predvsem pri otrocih in tistih, ki ste še posebej ljubitelji sladkega.
Značilnost cvetličnega medu je, da morajo čebele njegovo medičino zgoščevati veliko več časa kot medičino drugih vrst. Razlog je, da ima medičina cvetličnega medu veliko več vode.
Lipov med, ki je prav tako sladek in redek, je skoraj zaščitni znak Slovenije. Vaška lipa, ki stoji skoraj v središču vsake vasi, je že dolgo simbol slovenstva, prav tako pa je to lipov med. Med drugim se ga uporablja za lajšanje prehlada (omogoča lažje izločanje sluzi iz nosu in grla), nespečnosti, pomaga pa tudi pri bronhitisu ali astmi.
Smrekov med tudi spada med zelo sladko in redko vrsto Še posebej je priporočljiv za osebe s težavami z dihali. Priporoča se ga pri kašlju, bronhitisu in slabokrvnosti. Prepoznaven je po svojem vonju in barvi.
Kupite smrekov med kar preko spleta
Iskanje lokalno pridelanih izdelkov je danes prava nočna mora- v času, ko pozimi jemo tropsko sadje, je ravno lokalni smrekov med najtežje najti. Prav zato smo razvili mobilno aplikacijo, kjer je nakup lokalnega smrekovega medu še enostavnejši.
Mobilna aplikacija deluje kot nekakšna tržnica, kjer enostavno naročite izdelke lokalnih pridelovalcev- od lipovega medu pa do sira in jabolk. S tem se izognete izgubi časa na tržnici, hkrati pa podprete slovenske pridelovalce, ki se drugače težko prebijejo na trg. Zagotovite si brezplačno aplikacijo že danes in brezskrbno nakupujte produkte slovenskih kmetov in jih podprite. Brez čebel ni ljudi!