Ovseni kruh – okus, ki popelje v preteklost

Ovseni kruh je imel v času naših dedkov in babic zelo veliko veljavo. S svojo hranljivostjo je nasitil veliko lačnih ust, ki niso imele priložnosti zagristi v belega. Kasneje je za dolga leta skorajda zatonil v pozabo, danes pa zaradi svojih zdravih sestavin, spet postaja vse bolj priljubljen in se znajde na marsikateri jedilni mizi.

Izdelki iz tega starega in kakovostnega žita so namreč odličen vir maščob, beljakovin, mineralov, vitaminov, antioksidantov in prehranskih vlaknin, zato ugodno vplivajo na zdravje, poleg tega pa imajo odličen okus, ki nostalgično popelje v preteklost.

Mnogi se še danes spominjajo vonja sveže pečenega hleba iz krušne peči. Tradicionalni recept za ovseni kruh ni vseboval kopice konzervansov, barvil in drugih aditivov, ki jih danes najdemo v marsikaterem pekovskem proizvodu. Vseboval pa je dve prav posebni sestavini – ljubezen in spoštovanje. Ne le ljubezen do hrane, temveč tudi do peke in do bližnjih, ki bodo sedli za mizo in jedli.

Prav tej ideji sledimo tudi v Pekarni Grosuplje, ki s svojimi hlebi, štručkami in pekovskim pecivom navdušujemo vse, ki naše izdelke poskusijo. Naj vam tokrat predstavimo naš ovseni kruh.

Ovseni kruh

Recept za ovseni kruh je tradicionalen

Recept za ovseni kruh iz naše pekarne je izdelan iz pšenične in ovsene polnozrnate moke, ki smo mu dodali drobljena bučna semena in ga posuli s koruznim zdrobom. Hrustljava skorjica je rjavo zapečena, sredica pa je svetlo rumena, mehka in prijetnega okusa, ki razvaja brbončice. Ker smo želeli tradiciji dodati kanček naše osebnosti, smo recept za ovseni kruh obogatili s koruznim zdrobom in drobljenimi bučnimi semeni. Okus je še vedno takšen kot ga poznate, vendar ga zaokrožijo dodana semena.

OVSENI KRUH

Če ste alergični, ali preobčutljivi, naj vas potolažimo. Ovseni kosmiči glutena ne vsebujejo, zato te boste imeli težav po zaužitju. Kljub temu pa velja nekaj previdnosti, saj oves običajno raste v bližini drugih žit, zaradi česar lahko pride do kontaminacije. To se lahko zgodi med žetvijo, skladiščenjem, transportom ali predelavo, kjer se na istem mlinu meljeta pšenica in oves. Načeloma pa naj vas ne skrbi, priporočamo le, da ste po obroku pozorni in se opazujete.

So vam šele postavili diagnozo celiakija? Potem naj vas opozorimo, da stroka meni, da se nekje do enega leta izogibate prehrambnim izdelkom, ki vsebujejo oves. Kljub temu, da ovseni kosmiči glutena ne vsebujejo, mora preteči določeno obdobje njegovega uvajanja, vendar šele takrat, ko specialist izvede krvne teste. Potem pa se lahko postopoma lotite tudi ovsenega kruha.

Recept za ovseni kruh

Ovseni kosmiči glutena ne vsebujejo

Ovseni kosmiči glutena ne vsebujejo, pa vendar niso zato ena izmed najbolj priljubljenih izbir za zajtrk. Njihova prednost je ta, da jim je mogoče dodati vse: sadje, jogurt, med, skuto, mleko, javorjev sirup, oreščke, tudi samo vodo, pa bodo še vedno bogat in hranljiv obrok, ki vam bo dal energijo za začetek dneva.

Pri njihovem nakupu je bolje poseči po nepredelanih (nikar instant) ovsenih kosmičih, ki vam bodo nudili dovolj vlaknin. Njihova prednost je, da ne dvignejo krvnega sladkorja, kar je ključno za zdravje. Vsebujejo le malo hitro prebavljivega škroba in veliko topnih in netopnih vlaknih, ki zmanjšujejo raven inzulina, sladkorja in holesterola v krvi.

Polni betaglukanov, ovseni kosmiči celo zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, zmanjšujejo apetit ter upočasnijo prebavo. Verjemite, ovseni kruh ne bo le razvajal vaših brbončic, temveč bo poskrbel tudi za vaše zdravje.

Ovseni kosmiči gluten

Recept za ovseni kruh vsebuje žito, ki je najbolj bogato z beljakovinami

Oves je živilo, ki je odličen vir vlaknin, železa, cinka ter vitaminov skupine B, ki odlično vplivajo na zdravje in počutje. Ovseni kruh ne povzroča napihnjenosti in ne obleži težko v želodcu, tudi če ga pojeste malo preveč. Že po enem samem grižljaju boste začutil, da je izjemno slasten, svež, aromatičen in hranljiv.

Poskrbeli smo, da v njem ni ničesar preveč, ničesar premalo, po številnih testiranjih smo ga izpopolnili do te mere, da lahko v trenutku zadovolji še tako zahteven okus posameznika. Poskusite naše nebeško dobre izdelke tudi sami.

Ovseni kruh

vir: https://pekarna-grosuplje.si/