Sončna elektrarna za vikend je idealna za lokacije na samem

Sončna elektrarna za vikend je ideja, ki lahko spremeni vaš osamljeni kotiček za sprostitev v uporabno počitniško hišico. Ta bo s pomočjo solarne energije kljub odmaknjenosti od distribucijskega omrežja ponujala vse, kar potrebujete za udobno bivanje.

Časi dizelskih generatorjev so že zdavnaj minili, sedaj je tu inovativna sončna elektrarna za samooskrbo, ki vam zagotavlja poceni električno energijo, ne da bi bili odvisni od javne napeljave. Višek proizvedene energije boste lahko skladiščili v hranilniku ter ga kasneje porabili na lastnem merilnem mestu. Inovativna sončna elektrarna za vikend bo poskrbela, da bo sončna energija koristno uporabljena tudi na težje dostopnih lokacijah, kot so lovske, ribiške, planinske in počitniške koče ter drugi objekti, ki so odmaknjeni od distribucijskega omrežja.

Sistem običajno vključuje fotonapetostne module, regulatorje polnjenja ter akumulatorske baterije, ki omogočajo uporabo energije tudi v nočnem času ali ob slabem vremenu, ko sončna energija ni na voljo. Različni kompleti se prilagajajo potrebam uporabnika, za podrobnejše informacije pa je najbolje, da se obrnete na kakovostnega izvajalca, kot je denimo podjetje LCR Solar, ki ponuja visokokakovostne produkte ter strokovno montažo.

Sončna elektrarna za samooskrbo v kompletu s hranilnikom lahko zagotovi uspešno preskrbo z elektriko na območjih, kjer je bilo to do sedaj nemogoče, oziroma finančno nesprejemljivo. Solarni sistemi ne zahtevajo veliko vzdrževanja, zato so stroškovno veliko bolj učinkoviti, kot če bi do lokacije morali pripeljali javno omrežje.

Sončna elektrarna za vikend

Kako se sončna energija pretvori v elektriko?

Sistem pretvarjanja sončne svetlobe v elektriko ni novost, saj je bila prva solarna celica izdelana že pred približno 70 leti. Začetki fotovoltaike so bili revolucionarno odkritje, kljub temu, da je bila prva celica le 5% učinkovita. Glede na naraščajoče potrebe po energiji in vedno večji okoljski ozaveščenosti, je povsod po svetu zaznati opazen porast investicij v obnovljive vire, kot so sončna energija, vetrna energija in biomasa in temu skokovito sledi tudi razvoj solarnih sistemov.

Sončna elektrarna za vikend ima običajno na strehi, lahko pa tudi samostojno na osončnem mestu v bližini, pritrjene fotovoltaične celice, oziroma sončne panele. Ko svetlobni fotoni zadenejo površino panela, se njihova energija absorbira v materialu celic, običajno je to silicij. Sončna energija povzroči premik elektronov, ki ustvarijo enosmerni električni tok. Ta se s pomočjo pretvornika spremeni v izmeničnega, saj je le takšen primeren za uporabo v gospodinjstvu.

Proizvedena elektrika se lahko uporablja direktno za napajanje naprav ali pa se shranjuje v hranilniku za kasnejšo uporabo, ko sončna energija ni na voljo, na primer ponoči ali v slabem vremenu. Takšen primer je sončna elektrarna za samooskrbo, ki zagotavlja uporabnikom popolno neodvisnost od javnega omrežja in višanja cen.

Sončna energija

Kje vse se lahko namesti sončna elektrarna za vikend?

Gre za prilagodljivo rešitev, ki se lahko namesti na različne lokacije, kjer omogoča izkoriščanje solarne energije, poveča vrednost vaše nepremičnine ter izboljša energetsko učinkovitost objekta. Sončna elektrarna za samooskrbo je idealna rešitev za počitniške hišice, gorske in lovske koče, kamp prikolice ter druge objekte, kjer je dostop do električne energije omejen.

Sončna elektrarna za vikend lahko služi tudi kot dopolnilni vir energije za objekte, ki sicer imajo dostop do električnega omrežja, saj s tem povečajo energetsko učinkovitost ter zmanjšajo odvisnost od distribucijskih omrežij.

Sončna elektrarna za samooskrbo

Ali zahteva sončna elektrarna za samooskrbo kakšno posebno vzdrževanje?

Tako kot vsak solarni sistem, potrebuje tudi sončna elektrarna za vikend redno vzdrževanje, ki bo zagotovilo brezhibno delovanje ter dolgo življenjsko dobo. Solarni paneli se sčasoma umažejo zaradi prahu, listja ali padavin, kar lahko zmanjša njihovo učinkovitost. Priporočljivo je, da jih redno čistite in s tem zagotovite nemoteno uporabo.

Pomembni so tudi obdobni pregledi električnih povezav, inverterjev ter drugih komponent sistema, saj lahko pravočasno odkritje morebitnih težav prepreči večje poškodbe ali celo izpad proizvodnje. Pri tem je lahko v veliko pomoč uporaba sistemov za spremljanje proizvodnje električne energije, ki vam pomaga zaznati morebitne nepravilnosti. Pomembno je, da se zavedate garancij in morebitnih servisnih pogodb, ki jih imate s proizvajalcem oziroma izvajalcem, saj ta v veliko primerih zagotavlja tudi kasnejše vzdrževanje in servisiranje sistema.

Če želite, da bo sončna energija v objektu kar se da najbolje izkoriščena, so torej potrebni redni kontrolni pregledi ter osnovno vzdrževanje, ki bo podaljšalo dobo delovanja in ohranjalo učinkovitost sistema.

Sončna elektrarna za samooskrbo

Sončna elektrarna za vikend je lahko prava rešitev tudi za vas

Če tudi vi radi preživljate prosti čas na svojem mirnem koščku narave, kjer se lahko odpočijete od mestnega vrveža, a vas obremenjuje to, da v svoji hišici nimate elektrike, potem je skrajni čas, da vam podjetje LCR Solar pomaga najti najugodnejšo in najprimernejšo rešitev. Težo investicije lahko delno razbremenijo tudi nepovratne finančne spodbude, ki jih razpisuje EKO sklad in so namenjene trajnostnim projektom, kot je sončna elektrarna za samooskrbo.

SONČNA ENERGIJA

Pomembno je, da pred oddajo vloge pridobite vsa potrebna dovoljenja za postavitev, pri čemer vam lahko pomaga izvajalec z izbiro najboljšega sistema ter strokovnimi priporočili pri pridobivanju subvencij. Vse podrobne informacije o posameznih sistemih in možnostih namestitve najdete na spletni strani, kjer lahko s kontaktnim obrazcem pridobite najugodnejšo ponudbo.

Sončna elektrarna za vikend

vir: https://lcr.si/