Okus, ki ga ne pozabiš
Nacho sir je odličen dodatek k jedem
Nacho sir ni zgolj navaden sir, temveč velja za popularno vrsto omake, ki se odlično ujame z mnogimi mehiškimi jedmi, lahko pa ga uporabimo tudi pri katerikoli drugi jedi, ki ji želimo popestriti okus. Nacho omaka je vrsta sirove omake, ki jo pri pripravi hrane pogosto uporabljamo ali kot preliv ali za namakanje jedi oziroma prigrizkov, med katere sodijo tudi nachosi.
Nacho sirova omaka je izdelana iz sira, ki se imenuje cheddar, smetane, mleka in začimb, na primer česna, jalapeno paprike in rdeče paprike. Da bi jo naredili je treba sir stopiti, zato da iz njega nastane gladka in kremasta zmes; šele nato ga lahko uporabimo kot omako oziroma polivko za druga živila. Slednjo najpogosteje najdemo prav v mnogih restavracijah in kinodvoranah, svoje mesto pa je našla tudi v domači kuhinji.
Kupimo jo lahko v kozarcu ali tubi. Prav ta je še posebej priročna za uporabo. Nacho sir, ki ga nudi tudi spletna trgovina Tina omake, se ponaša s svojim polnim kremastim okusom, obogaten pa je s pikantnimi začimbami. Na voljo je celo v kombinaciji s cheddar sirom. Primeren je za že gotove jedi, prav tako pa tudi kot sestavina za pripravo drugih jedi.
Nacho omaka za različne vrste jedi
Nacho omaka je ime dobila po prigrizku, ki mu še danes pravimo »nachos«, v uporabi pa je zlasti kot preliv ali omaka za namakanje jedi, predvsem tortilja čipsa. Nacho sirova omaka je pravzaprav stopljen cheddar sir, ki pa ga lahko uživamo tudi skupaj z različnimi dodatki, kot na primer salso, jalapeno paprikami in omako guacamole, ki mu dajo pristen ter pikanten okus.
Poleg tega se lahko nacho sirovo omako uživa bodisi ob čipsu, zelenjavi, krekerjih in podobnih prigrizkih, daleč najbolj priljubljena pa je v obliki preliv ali nacho sira za tortilje, hamburgerje, enchilade, tacose, hot doge, sendviče in druge pripravljene jedi. Tako popularna je predvsem po zaslugi svojega sirnega, kremastega okusa, ki vsako jed obogati in ji prida cheddar okus.
Nacho sirova omaka – zakaj je tako okusna?
Glavna sestavina nacho sira je sir cheddar, ki mu da značilen sirast okus. Praviloma se za izdelavo uporablja le to vrsto sira, a prelivi se med seboj razlikujejo in vsebujejo tudi druge tipe sirov v drugačnih razmerjih. Če sir nacho sirovi omaki daje značilen okus, smetana poskrbi za kremasto, gladko teksturo, zaradi česar v omaki ni grudic in se tudi ne sprijema. Predvsem smetana ji da pristnejši in bogatejši okus, maslo pa se ji doda za večjo topnost.
Ta lastnost je ena izmed tistih, ki pripomorejo k tako veliki priljubljenosti nacho sira pri pripravi različnih jedi. Tu pa so še začimbe, ki mu dajo polnejši okus in pikantnost. Glavne začimbe, ki jih najdemo v nacho sirovi omaki so jalapeno paprike, kumina, česen v prahu, čili v prahu, čebula v prahu in paprika. Za dodatek k gotovim jedem se prav tako uporablja tudi zelenjavo, denimo paradižnik in čili.
Nacho sir, ki popestri okus jedi
Tako v mednarodni kuhinji, kot tudi v mehiški kuhinji, je priljubljenost in uporabnost nacho sira precejšnja, saj ni v uporabi le kot nacho omaka za tortilje, pač pa predstavlja vsestransko sestavino, ki jedem da svoj kremasti okus. Najdemo jo denimo v quesadilli, burritu in tacosih, ki veljajo za tipične mehiške jedi. Pred zaužitjem jo tako dodamo v samo jed ali pa jo postrežemo ob njej za namakanje.
Nanjo dandanes pogosto naletimo v hamburgerjih, in sicer najpogosteje v obliki pomake ali pa v jedi sami. Podobno velja za hotdog in ocvrt krompirček, kjer jo postrežemo kot prilogo. Najbolj priljubljena je pri uživanju priljubljenega prigrizka v obliki čipsa, ki mu dodajamo tudi druge sestavine, kot na primer guacamole, kislo smetano, salso ipd.
Nacho sirova omaka izvorno prihaja iz ZDA
Čeprav je svoje ime dobila po priljubljenem prigrizku, pa ta preliv izvirno ne prihaja iz Mehike, temveč iz Združenih držav Amerike. Gre za razmeroma sodobno jed, ki je nastala sredi 20. stoletja, prvič pa naj bi jo postregli v Teksasu sredi štiridesetih ali petdesetih let. Tam je skupina ameriških vojakov menda prečkala mejo in obiskala restavracijo Victory Club, kjer je delal tudi moški po imenu Ignacio Nacho Anaye.
Ker kuhar v tem času ni bil na voljo, jim je Ignacio kar sam pripravil prigrizek iz sestavin, ki jih je imel trenutno pri roki: topljenega sira, tortilja čipsa in jalapeño paprik. Jed je poimenoval po sebi in s tem počastil svoj vzdevek. Jed je med strankami hitro postala priljubljena, nato pa se tudi kmalu uveljavila v ZDA, predvsem na športnih stadionih, v kinodvoranah in na drugih mestih, kjer so jo postregli kot prigrizek. Dandanes se jo uživa po celem svetu.