Akademija javnih naročil za poglobljeno znanje o javnem naročanju

Akademija javnih naročil udeležencem omogoča, da pridobijo temeljito razumevanje kompleksnih pravnih pravil, ki jih zahteva to področje, saj je poznavanje nujno za uspešno izvajanje tovrstnih postopkov. Pri teh postopkih ne gre samo za nakup blaga in storitev, gre za zagotavljanje preglednosti, poštenosti in vrednosti za denar.

Za uspešno opravljanje dela pa strokovnjaki potrebujejo globoko razumevanje pravnih okvirov, postopkov in orodij, ki so jim na voljo. S prepoznavanjem potrebe po boljšem znanju na tem področju, je bila ustanovljena Akademija javnih naročil, ki deluje kot dinamičen izobraževalni program. Udeležence opremi s potrebnim znanjem in veščinami za samozavestno in učinkovito izvajanje postopkov javnega naročanja.

Akademija javnega naročanja ponuja dinamičen in celovit izobraževalni program, prilagojen potrebam strokovnjakov, ki se ukvarjajo s tem področjem. Ne glede na to, ali ste na tem področju začetnik ali strokovnjak, ki želi poglobiti svoje strokovno znanje, vam Akademija javnega naročanja nudi orodja in znanje, potrebno za odličnost v vaši vlogi.

E javno naročanje poenostavi klasičen postopek ter skrajša čas in sredstva, potrebna za izvajanje postopka. Omogoča hitrejšo komunikacijo, hitrejšo obdelavo dokumentov in posodobitve v realnem času, zaradi česar je celoten proces učinkovitejši. Da pa je postopek lahko resnično hitrejši in učinkovitejši, pa je potrebno pridobiti potrebna znanja, ki so nujna za e javno naročanje.


Akademija javnih naročil

Kaj ponuja Akademija javnega naročanja in zakaj se odločiti za njo?

To področje ureja strog nabor pravil in predpisov, namenjenih spodbujanju preglednosti, konkurence in pravičnosti. Neupoštevanje teh predpisov lahko povzroči pravne izzive, finančne kazni in škodo ugledu. Dobro poznavanje zakonodaje je ključnega pomena za zagotavljanje skladnosti in zmanjševanje tveganj. Akademija javnih naročil udeležencem poleg celovitega razumevanja pravnih pravil omogoča tudi, da ostanejo ažurni s spreminjajočo se prakso Državne revizijske komisije in Sodišča EU, kar je ključno za pravilno izvajanje postopkov.
Da bi premostili vrzel med teorijo in prakso, program vključuje številne študije primerov in praktične vaje. Udeleženci bodo imeli priložnost reševati konkretne primere iz prakse, kar jim bo omogočilo pridobiti praktične veščine in izkušnje, ključne za uspešno uporabo pridobljenega znanja v realnih situacijah.

Akademija javnega naročanja omogoča interaktivno učenje, kar pomeni, da bodo udeleženci aktivno sodelovali pri reševanju problemov, izmenjevali mnenja, izkušnje in predloge. Izmenjava izkušenj pa daje priložnost mreženju, kar lahko na dolgi rok dodatno obogati znanje slušateljev.

Akademija javnih naročil nudi stalno podporo strokovno usposobljenega moderatorja, kar udeležencem zagotavlja ustrezno vodstvo skozi izobraževanje. Poleg mentorja pa bodo udeleženci programa imeli možnost poslušati predavanja gostujočih predavateljev, med katerimi je Helena Belingar, Maja Prebil, Matic Kuhar, Marko Žvipelj, Milena Basta Trtnik in Urška Skok Klima. Njihovo znanje in izkušnje obsegajo različne vloge, saj delujejo kot profesorji, javni funkcionarji, pravni svetovalci, sodniki in odvetniki.


akademija javnega naročanja

Kaj prinaša e javno naročanje?

Platforme za e javno naročanje so dostopne širši javnosti, vključno z mednarodnimi dobavitelji. To povečuje konkurenco, kar vodi do boljše kakovosti, cene blaga in cene storitev. Med drugim digitalne platforme ponujajo večjo preglednost, saj je z njihovo pomočjo mogoče spremljati in revidirati vsak korak postopka javnega naročanja. To zmanjšuje tveganje korupcije in zagotavlja, da odločitve o javnih naročilih temeljijo na objektivnih merilih.

E javno naročanje omogoča kopičenje dragocenih podatkov, ki jih je mogoče uporabiti za analizo in poročanje. Ti podatki lahko strokovnjakom za javna naročila pomagajo pri sprejemanju informiranih odločitev, prepoznavanju trendov in izboljšanju prihodnjih strategij. Z zmanjšanjem potrebe po klasičnih postopkih, ki temeljijo na papirju, pa elektronski postopki prispevajo tudi k okoljski trajnosti.

Digitalizacija torej predstavlja enega izmed najpomembnejših napredkov na tem področju. Akademija javnih naročil daje poudarek tudi na to, saj udeležencem nudi spretnosti potrebne za opravljanje po elektronskih platformah, upravljanje digitalnih razpisov in učinkovito uporabo potrebnih orodij.


e javno naročanje

Kako je sestavljen program akademije javnih naročil?

Izobraževanje je sestavljeno iz štirih modulov, kjer je vsak posamezni modul zaključena celota, medsebojno pa se povezujejo. Na prvem modulu bodo udeleženci pridobili znanja, ki so potrebna pred začetkom javnega naročanja. Drugi modul daje znanja, ki so potrebna za pripravo dokumentacije v zvezi z oddajo naročila ter njeno pravilno izpolnitvijo. Tretji modul se osredotoča na pregled in ocenjevanje ter oddajo ponudb. Na zadnjem, četrtem modulu pa bodo udeleženci pridobili znanja, ki so potrebna za izvajanje pogodbe in se seznanili, na kakšen način poteka sprememba pogodbe.

Zaključek izobraževalnega programa vključuje preverjanje znanja, ki obsega elektronski zaključni preizkus in ustni zagovor. Po uspešno opravljenem izpitu kandidati prejmejo potrdilo, da je Akademija javnih naročil uspešno zaključena ter podpisno značko, ki izkazuje njihovo usposobljenost. S tem se potrjuje, da so pridobili potrebna znanja in veščine za učinkovito izvajanje nalog s področja javnih naročil.

Kot lahko vidimo je Akademija javnih naročil več kot le izobraževalni program, je pot do profesionalne odličnosti. Z zagotavljanjem znanja in veščin, ki so potrebna za opravljanje tega področja, je mogoče sprejemati premišljene in strateške odločitve.

Izobraževalni program ponuja obsežno, dinamično in praktično učno izkušnjo, ki strokovnjake opremi za neposredno spopadanje s temi izzivi. S posebnim poudarkom na aktivnem sodelovanju in praktičnih primerih, program zagotavlja, da udeleženci niso pripravljeni le na današnje izzive, ampak so pripravljeni voditi pot v prihodnost, ki se morda kaže v digitalizaciji.


Viri:

https://www.uradni-list.si/izobrazevanja/akademija-javnih-narocil