Profil gum je ključ do varne in učinkovite vožnje

Profil gum je eden pomembnejših dejavnikov, ki neposredno vplivajo na varnost in zmogljivost vašega vozila. Kadar preverjamo stanje pnevmatik, sta globina, ki jo ima profil gum in ohranjenost najpomembnejša pokazatelja, kako učinkovite so pnevmatike pri ohranjanju oprijema na cestišču. Pravilen profil gum pomaga pri boljši vodljivosti vozila in krajši zavorni poti, kar lahko prepreči nevarne situacije, še posebej v slabih vremenskih razmerah, kot so dež, sneg ali blato.

Z obrabo se profil gum zmanjšuje, kar vodi v izgubo oprijema, zlasti na mokrih in spolzkih površinah. Priporočena minimalna globina, ki jo mora imeti profil gum, znaša približno 3 milimetre za letne pnevmatike, vendar se vedno bolj poudarja, da bi morale biti zamenjane že prej, saj je varnost na cesti na prvem mestu. Upoštevati je potrebno tudi starost in splošno stanje pnevmatik. Čeprav imajo nekatere pnevmatike še dovolj globok profil, je njihova prožnost lahko zmanjšana zaradi staranja materialov.

Z leti se sestava gume, iz katere je narejena pnevmatika, poslabša, kar vodi do zmanjšanja zmogljivosti. Pomembno je , da preverjamo tudi starost pnevmatik. Datum izdelave pnevmatike je vedno odtisnjen na bočnici z oznako DOT, kjer zadnje štiri številke razkrivajo teden in leto izdelave. Kadar so pnevmatike starejše od 5-6 let, jih je kljub zadovoljivemu izgledu priporočljivo zamenjati zaradi možnega poslabšanja materialov.

Profil gum

Profil gum za zimo je najboljša izbira za zahtevne razmere

Profil gum za zimo zahteva posebno pozornost v času, ko zima trka na vrata. Zasnovan mora biti posebej za nizke temperature in izjemno zahtevne razmere na cestišču. Zimske pnevmatike niso le nujna izbira zaradi zakonskih zahtev, ampak tudi iz vidika varnosti.

PROFIL GUM

Globina in oblika profila pnevmatik sta pomembni za zagotavljanje optimalnega oprijema na zasneženih, poledenelih ali mokrih površinah, saj omogočata učinkovito odvajanje vode in snega izpod koles, kar preprečuje akvaplaning in zdrs.

Kvaliteten profil gum za zimo se od letnih pnevmatik razlikuje po posebnih lamelah in globljih utorih, ki zagotavljajo boljši oprijem v snegu. Priporočena globina za zimske pnevmatike je vsaj 4 milimetre, kar je bistveno več kot za letne pnevmatike. Z manjšo globino se poveča nevarnost zdrsa in podaljša zavorna pot, kar je lahko v zimskih razmerah usodno. Pomembno je, da preverite tudi splošno stanje pnevmatik, kot so razpoke, izbokline ali poškodbe, saj lahko resno ogrozijo vašo varnost na cesti.

Profil gum za zimo

Profil gum za zimo eden od dejavnikov, ki bodo poskrbeli za vašo varno vožnjo

Vsekakor velja, da je profil gum za zimo eden od dejavnikov, ki bodo poskrbeli za vašo varno vožnjo. Zimske razmere zahtevajo posebno pozornost na profil, saj so te pnevmatike prilagojene nižjim temperaturam in tako ohranjajo prožnost, medtem ko letne pnevmatike postanejo trše in manj učinkovite. Vozniki, ki redno vozijo po zasneženih in poledenelih cestah, morajo paziti na to, da imajo pnevmatike, ki so izdelane iz kakovostnih materialov in bodo ohranile prožnost tudi pri zelo nizkih temperaturah.

Redno preverjanje stanja pnevmatik in njihovo ustrezno skladiščenje izven sezone, pripomoreta k daljši življenjski dobi in večji varnosti na cesti. Prava izbira pnevmatik, z ustreznim profilom in globino, bo zagotovila brezskrbne in varne zimske vožnje, kar je v snežnih razmerah zelo pomembno.

Profil gum za zimo

Profil letnih gum za zimo, ali je dobra izbira?

Profil letnih gum za zimo ni zasnovan za nizke temperature, saj material letnih pnevmatik postane trd in nefleksibilen, kar pomeni, da se oprijem na cestišču bistveno zmanjša. Globina profila letnih pnevmatik ne omogoča učinkovitega odvajanja snega in blata, kar lahko privede do akvaplaninga in zdrsa. Še posebej pri tovornih vozilih in delovnih strojih, ki potrebujejo optimalen oprijem v vseh razmerah, je profil letnih gum za zimo slabša izbira.

Ko se sprašujemo o varnosti in učinkovitosti pnevmatik v zimskih razmerah, se pogosto pojavi dilema ali je profil letnih gum za zimo primerna izbira? Kljub temu, da nekateri vozniki v blagih zimah uporabljajo letne pnevmatike, to ni najbolj priporočljiva praksa. Letne pnevmatike imajo drugačno sestavo, kar pomeni, da v zimskih razmerah, še posebej na zasneženih in poledenelih cestah, ne bodo nudile enakega oprijema in varnosti kot zimske pnevmatike.

Še posebej pri tovornih vozilih in delovnih strojih, ki potrebujejo optimalen oprijem v vseh razmerah, je profil letnih gum za zimo slabša izbira. Za tovorna vozila in delovne stroje, ki delujejo v zahtevnih zimskih razmerah, je pomembno, da imajo pnevmatike prilagojen profil in sestavo, ki omogoča varno delo. Uporaba na teh vozilih ni priporočljiva, saj lahko pride do zmanjšane stabilnosti, kar je še posebej nevarno pri prevozu težjih tovornjakov ali med delom s stroji na poledenelih površinah.

Profil letnih gum za zimo

vir: https://www.lasic.si/